Хашем Сафиедин, чието убийство беше потвърдено снощи от израелските военни на фона

...
Хашем Сафиедин, чието убийство беше потвърдено снощи от израелските военни на фона
Коментари Харесай

„Хизбула“: Почти като близнаци с Насрала – колко опасно е убийството на Хашем Сафиедин и кой е той

Хашем Сафиедин , чието ликвидиране беше доказано нощес от израелските военни на фона на борбата им с " Хизбула ", е считан за евентуален правоприемник на Хасан Насрала отпред на подкрепяната от Иран формация.

Роднина на Насралла , той управлява придвижването дружно със заместник-генералния му секретар Наим Касем след убийството на Насрала от Израел на 27 септември.

Сафиедин е член на Съвета за джихад на групировката - органът, който дава отговор за военните ѝ интервенции. Той е и началник на нейния изпълнителен съвет, който управлява финансовите и административните каузи на подкрепяната от Иран формация.

Ако гибелта му бъде доказана от " Хизбула ", това ще бъде още един сериозен удар за групировката , откакто Израел умъртви няколко нейни водачи и командири.

Макар и да не е толкоз добре прочут на израелците, колкото Насралла, Сафиедин е считан от Израел за съществена цел в групировката , която той счита за терористична организация и прокси на върлия си зложелател Иран .

През последната година на военния спор с Израел Сафиедин изпълняваше значима роля, говорейки от името на " Хизбула " и произнасяше речи на погребения и други събития, на които Насралла отдавна не можеше да участва от съображения за сигурност.

Той беше първият формален представител на ливанската формация, който приказва обществено, откакто палестинският съдружник на " Хизбула " " Хамас " атакува южен Израел на 7 октомври 2023 година, разпалвайки войната в Газа, която въвлече ливанското шиитско ислямистко придвижване в успореден спор с Израел.

Докато наблюдаващите в целия Близък изток чакаха да видят какво може да направи " Хизбула ", с цел да помогне на " Хамас ", Сафиедин съобщи на протест в южните покрайнини на Бейрут в деня след нападението, че " оръжията и нашите ракети са с вас ". " Всичко, което имаме, е с вас ", разгласи тогава Сафиедин.

Подобно на Насрала, Сафиедин носи черна чалма, която отбелязва статута му на саид или потомък на пророка Мохамед. Той има и огромна физическа аналогия с Насрала.

Сафиедин по генезис е от известно ливанско шиитско семейство и е роден в южната част на страната, където доминират шиитите. Той учи в религиозни семинарии в иранския град Кум, преди да се върне в Ливан през 90-те години на предишния век и да поеме управителни функционалности в групировката.

Сафиедин поддържа мощни връзки с поддръжниците на " Хизбула " в Иран.

Синът му Рида е женен за дъщерята на починалия ирански военачалник Касем Солеймани, началник на силите " Кудс " на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската гражданска война, който беше погубен от американски безпилотен аероплан в Багдад през 2020 година.

Неговият брат, Абдула, служи като представител на " Хизбула " в Техеран .

Като началник на изпълнителния съвет Сафиедин играе роля, която някои оприличават на тази на министър-председател на държавно управление, отговаряйки за редица институции на " Хизбула ", занимаващи се със опазване на здравето, обучение, просвета и строителство, както и с други действия. Той управлява напъните за възобновяване на следените от " Хизбула " южни покрайнини на Бейрут след войната на групировката с Израел през 2006 година, к огато огромна част от региона беше изравнена със земята от израелски въздушни удари.

В тирада от 2012 година Сафиедин декларира, че следвоенното възобновяване е еднакво на " нова победа " над Израел.

Филип Смит, специалист, който учи подкрепяните от Иран шиитски групировки, съобщи, че Насралла " е почнал да приспособява постове за него в границите на разнообразни препоръки на ливанската " Хизбула ". Някои от тях са били по-непрозрачни от други ".

През 2017 година Държавният департамент на Съединени американски щати го добави в специфичен лист на световни терористи. В отговор на натиска на Съединени американски щати върху " Хизбула " през същата година той съобщи, че " тази умствено затруднена, невменяема американска администрация отпред с Тръмп няма да може да навреди на съпротивата ". 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР